Boerenkool

Struikboerenkool vormt een vrij lange stengel en wordt van begin september tot februari geoogst voor de verse consumptie. In maart gaan de planten doorschieten en ze komen daarna in bloei. Voor de herfstteelt wordt er begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant op 65 x 50 cm.

Dwergboerenkool wordt voor de industrie geteeld en geoogst van half september tot begin november, omdat deze boerenkool niet tegen vorst kan. Dwergboerenkool mag geen lange stengel maken, omdat de boerenkool afgemaaid wordt. Ook moeten de bladeren dunne stelen en een dunne middennerf hebben. Daarom worden hier rassen gebruikt die min of meer een rozet vormen. Bij dwergboerenkool is er alleen een herfstteelt. Er wordt ter plaatse van half juni tot eind juli gezaaid met een rijafstand van 25 cm.

Van oudsher zijn er de struikboerenkoolrassen: Westlandse herfst, Westlandse winter en Westlandse Halfhoge Fijngekrulde. Westlandse herfst heeft fijner gekruld blad dan Westlandse Winter, maar kan niet tegen vorst. Daarnaast zijn er hybriderassen beschikbaar gekomen.IMG_0070

Boerenkool kan niet alleen aangetast worden door rupsen van o.a. het Groot koolwitje en het Kleinkoolwitje, maar ook door de melige koolluis en soms zelfs ook door witte vlieg. Verder kan bladvergeling optreden door aantasting van de schimmel valse meeldauw. Ook kan boerenkool aangetast worden door de bacterievlekkenziekte.
Bij langdurige sneeuw kunnen houtduiven veel schade veroorzaken, doordat ze de kop uit de plant vreten en de planten met uitwerpselen besmeuren.

Bron: Wikipedia

Recept:

Ingrediënten: boerenkool, gekookte aardappel, rookworst, spekjes, zilveruitjes, mosterd

Hulpstukken: Snijplank, vergiet, mes, kookpannen, aardappelstamper, opscheplepel

IMG_0061

Bereidingswijze: “scheur” de nerven van de boerenkool. Dat noemde oma scheuren omdat je het echte boerenkoolblad ontdoet van de nerven. De nerven gooi je weg en de boerenkoolbladeren scheur je verder wat kleiner en doe je in het vergiet. Goed wassen ( controleer ook op spint aan de onderkant van de bladeren ) en in de kookpan doen.

De meeste mensen snijden de boerenkool, voor het koken, al fijn. Dat is een lastig en vervelend karweitje en daarom laten we bereidingswijze van oma zien.
Nadat de boerenkool ongeveer 7 minuten heeft gekookt, wordt deze uit de pan gehaald en in het vergiet gedaan.
Dan even met koud water afspoelen en vervolgens maak je daar ballen van, met de grootte van gehaktballen. Zorg dat de ballen goed samengeperst zijn.
Daarna iedere boerenkoolbal met een mes, een broodmes werkt prima, kleinsnijden. U zult zien dat die manier van kleinsnijden heel snel en gemakkelijk werkt.
Vervolgens de kleingesneden boerenkool weer in de pan, heel even aan de kook brengen en het vuur zacht.
De aardappelen worden na het schillen en wassen gelijktijdig opgezet met de boerenkool en in 15 tot 20 minuten gekookt. De kooktijd van de aardappelen is gelijk aan die van de boerenkool.
Eveneens gelijktijdig met het aan de kook brengen van de boerenkool en de aardappelen wordt water opgezet en vlak voor de kook wordt de rookworst toegevoegd. Het water niet laten koken en de worst ongeveer 15 minuten laten wellen. Zie ook de gebruiksaanwijzing van de rookworst.
Oma bakt vervolgens nog wat spekjes. Deze geven extra smaak en je kan er ook nog wat jus van maken.
Nadat de aardappelen zijn gekookt even wat kookvocht in een apart kopje doen. Dat wordt gebruikt als de boerenkool na het stampen wat droog is geworden. Met het hete kookvocht kan de boerenkool op de juiste smeuigheid worden gebracht.
De aardappelen goed laten uitdampen en de boerenkool toevoegen.
Dan met de stamper de aardappelen fijnstampen en de boerenkool gelijktijdig vermengen.

Bereidingsduur: De totale bereidingsduur is ongeveer 20 minuten.
Opdienen: de boerenkool wordt opgediend met toevoeging van de rookworst en spekjes. Als extra smaakmakers kunt u mosterd en / of zilveruitjes toevoegen.
Houdbaarheid na bereiding: direct opeten, maar eventueel overgebleven boerenkool kunt u enkele dagen in de koelkast bewaren en daarna opbakken. Heel lekker en extra smakelijk met een korstje.

Nog meer recepten:
Boerenkool2
Stamppot boerenkool
Boerenkool met rijst en ham
Boerenkool met worst, spekjes, gebakken uitjes en room
Roerbakken boerenkool
Toemis boerenkool
Romige boerenkool

veel meer recepten
Nog meer recepten