Met de kinderen in de moestuin.

Voor kinderen is een moestuin niet alleen een goede leerschool maar ook een hele gezonde. Kinderen maken zo op jonge leeftijd al kennis met bijvoorbeeld radijs, sla en tuinkers. In mijn eigen lagere schooltijd, of nu basisschool, werd vanuit de school geregeld dat we in klas 6, nu dus groep 8, een klein stukje grond kregen. We gingen daar 1 keer per week met de hele klas naartoe en kregen dan les hoe we allerlei (makkelijke) groenten konden verbouwen. Het was niet verplicht, maar iedereen deed toch wel mee. En als je vaker wilde komen mocht dat ook.

De meeste leerlingen waren wel enthousiast en dat is ook in deze tijd gelukkig niet anders. Vorig jaar bracht Intratuin het zogenaamde moestuinpakketje voor kinderen onder de aandacht. Er werden in amper 3 weken tijd 1100 aanvragen behandeld.

Zo kan je op volkstuin een klein stukje tuin reserveren voor je (klein) kinderen.  Maar je kan natuurlijk ook een stukje in je eigen tuin afbakenen. Eventueel als je groot balkon hebt een zogenaamde vierkante meter tuin nemen. De tuin is inderdaad 1 vierkante meter en wordt in 4 bij 4 vakken van 25 cm. ingedeeld. Een kant en klare “bouwdoos” wordt voor net iets onder de 20 Euro geleverd door onder meer de Welkoop. In totaal bestaat de minituin uit 16 vakken. Zorg er wel voor dat je kind(eren) eenvoudige dingen verbouwen en ook geen hele grote groenten.

Waar kan je aan denken?: sla, 1 of 2 aardbeiplanten, radijs, tuinkers,  wortels, sperziebonen en eventueel andijvie. Kijk wat je kind lekker vindt en wat niet al te groot wordt. Van een aardappelplant kan je natuurlijk frites maken, maar die plant neemt toch wel veel ruimte in.

Belangrijk is ook om je kind in het begin goed te helpen, maar dat het wel zijn of haar oogst is. Je kind kan eventueel helpen met het klaarmaken van het eten. Zo is de cirkel, van verbouwen tm. eten, helemaal rond. Er is onder de kop van deze website “download e-books” een boekje met een klant en klare gebruikshandleiding.