Aardappelen

Ook de aardappel komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Hij werd naar Europa gebracht door de Spanjaarden en in het begin als geneeskrachtig kruid toegepast.
Rond de 18e eeuw werd de aardappel meer en meer voor de consumptie gebruikt.

In Nederland staat de aardappel het vaakst aan de basis van de zogeheten warme maaltijd. Alhoewel de consumptie per hoofd van de bevolking licht afneemt, blijft hij toch onverminderd populair. Vaak wordt de aardappel in combinatie met groente en vlees gegeten.

Wij hebben ook veel verstand van aardappelen. Nederland is wereldwijd de grootste exporteur van pootaardappelen.

Aardappelen worden in vele rassen en smaaktypen aangeboden.

Gegeten worden zij in gestampte vorm, gebakken of als puree. Als puree zijn zij vaak de basis voor salades.

Een veelgebruikte indeling onder volkstuinders is:

vroege aardappelen
Deze aardappelen hebben een korte groeiperiode en worden vroegrijp geoogst. Deze aardappelen kunnen t/m de herfst en het begin van de winter worden bewaard en soms zelfs de hele winter over.

Soorten vroege aardappelen zijn o.m. de Frieslander, de Doré, de Lekkerlander en de nieuwkomer de Anaïs Am. Lees verder »

middelvroege aardappelen
Deze aardappelen worden rijper geoogst en kunnen tot en met de vroege winter worden bewaard. Lees verder »

late aardappelen
Late aardappelen worden het laatste gepoot en het laatst geoogst. Zij hebben een langere groeiperiode. Zij kunnen – mits goed opgeslagen – tot laat in de winter worden bewaard. Lees verder »

De aardappelziekte Phytopthora deel I
Een van de meest bekende plagen in de volkstuin is het opsteken van de beruchte schimmelziekte met de naam Phytophthora. Lees verder »

Aardappel en Phytophthora deel II
Een hele vervelende gast in uw volkstuin of moestuin is de opduikende Phytophthora in uw aardappelen Lees verder »

Aardappel-tabel