Voeding

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, of we hebben al weer de nodige “voedselschandalen”te horen gekregen. Enkele weken gelden met paardenvlees en deze week met eieren. Paardenvlees is prima vlees en i.t.t. vele andere dieren in onze voedselketen hebben zij vaak een goed leven gehad. Maar niet iedereen wil paardenvlees eten, dus als het in onze voeding zit, dan moet je dat wel duidelijk vermelden.

Deze winter heb ik een “biologische haan” bij onze tuincommissaris Jeroen gekocht. Dan weet je in ieder geval wat je eet en het is nog eens veel lekkerder ook en het is bovendien eerlijk vlees.

Moraal van dit verhaal: kijk af en toe eens wat kritischer naar dat lapje vlees op je bord.

In Amerika is Michael Pollan is een grote bekendheid. Zijn richtlijn voor eten is eigenlijk heel simpel: “eet echt voedsel, niet teveel, vooral planten.”

Vooral planten en dat is wat precies wat wij volkstuinders met onze groente doen.

Gezond eten is simpel volgens Pollan: je moet een gevarieerd menu van echt, onbewerkt voedsel eten. Oftewel: voedsel dat niet ‘tig’ keer door een machine is bewerkt. Veel van wat we eten is bewerkt en bestaat  uit “voedselachtige producten”.  Vaak bewerkt en de echt belangrijke voedingsstoffen — mineralen, vitaminen — zijn, ook volgens TNO onderzoek, steeds minder aanwezig.

Neem bijvoorbeeld margarine. Veel mensen noemen dit boter, maar het heeft er weinig mee te maken. Het wordt niet eens van melk gemaakt. Het is een mengsel van allerlei chemisch bewerkte vetten waaraan smaak stoffen zijn toegevoegd.

Daarom ben ik blij dat ik zeer binnenkort weer kan beginnen met het verbouwen van mijn eigen groenten. Het is veel smakelijker, zonder smaak-en kleurstoffen en het is eerlijk: ik weet wat ik eet, omdat ik precies weet waar het vandaan komt.