Groente uit eigen tuin, gezonder dan een voedingssupplement

Onderzoeker Emily Ho van de Oregon State University heeft dit onderzocht. Hij wilde weten of gezonde voedingsstoffen uit groenten ook via voedingssupplementen in het menselijk lichaam opgenomen konden worden en of de positieve uitwerking daarvan dan anders zou zijn. Het antwoord bleek duidelijk: Verse groenten zijn gezonder dan supplementen.

Vanuit een voedingssupplement neemt het menselijk lichaam gezonde voedingsstoffen meestal veel slechter op.
Het blijft wel ingewikkeld om goed te bepalen in hoeverre ons lichaam in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Sommige voedingsstoffen, zoals vitaminen en foliumzuur worden beter opgenomen als we ze binnenkrijgen via een voedingssupplement.

Maar in het geval van broccoli stelt de onderzoeker dat de groente zelf de meest gezonde keuze is. De belangrijkste reden is dat in voedingssupplementen het enzym myrosinase ontbreekt. We gaan er geen uitgebreide wetenschappelijke verhandeling van maken, maar door het ontbreken van dat enzym, worden andere voedingsstoffen weer minder goed opgenomen. Tot soms 5 – 8 keer minder.

Maar ook bij ver doorkoken verliest dat enzym haar effect. Het beste is om de groente te stomen of kort te koken.
Verder bevat broccoli de hoogste waarde of hoeveelheid glucosinolaat. Die stof lijkt volgens onderzoek te beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Ook bloemkool en boerenkool bevatten die gezonde voedingsstof.

Bloemkool, boerenkool en broccoli zijn allemaal groenten, die u kunt kweken in uw volkstuin of moestuin. En bijkomend voordeel is dat die koolsoorten ook vaak als klein plantje worden aangeboden in het tuincentrum. U hoeft de groente dus niet eerst uit zaden op te kweken, maar u kunt direct aan de slag.