Groentezaden

Zoals al eerder besproken kunnen planten worden opgekweekt als zaad of in een aantal gevallen als klant en klaar plantje worden gekocht in het tuincentrum.

Voordeel van zaad is dat het veel goedkoper is en u zelf precies het juiste soort groente kunt kiezen. Zo is sla vrijwel altijd te koop als plantje, als bijvoorbeeld botersla, ijsbergsla en krulsla. Als u de zaadcatalogus van een aanbieder in zaden bekijkt zult u zien dat er bijvoorbeeld bij de firma Garantzaden alleen al van kropsla er 8 soorten worden aangeboden. Zowel ijsbergsla als pluksla wordt in drie varianten aangeboden. Bovendien zijn er steeds meer zaden ontwikkeld met speciale eigenschappen: de F1-hybriden. Dat zijn zaden met een grotere opbrengst. Zij zijn vaak minder gevoelig voor allerlei ziekten. Nadeel is dat die zaden behoorlijk wat duurder zijn.

Zijn er alleen maar voordelen bij zaad dus? Nee, zaad moet worden opgekweekt en dat kost tijd. Vroeg opkweken kan lastig zijn met een koud voorjaar. Kant en klare plantjes geven dan een voorsprong. Je kan natuurlijk ook eerst wat plantjes poten en daarna wat zaad uitzaaien.

We komen dan op een mogelijk nadeel van zaden. Het is lastig om enkele zaden uit te zaaien, je hebt m.a.w. al snel veel te veel plantjes. De praktijk bij de volkstuinvereniging is dat je buurman/-vrouw vast wel wat kleine plantjes kan gebruiken en hij of zij misschien wel wat plantjes voor jou heeft.