In de open lucht zaaien

Zoals al besproken zijn een aantal groenten niet of moeilijk voor te zaaien. Wortelen, rode biet en witlof worden meestal direct in de open lucht gezaaid. Dat gebeurt in een zaaibed.

Heel belangrijk is dat de grond goed losgemaakt is en dat de grond vochtig is. Ik maak de grond eerst goed los met een drietand en egaliseer de grond vervolgens met de hark. Eerst met de tanden en het echte egaliseren doen ik met de onderkant van de hark.

Ga ik dan bijvoorbeeld bieten zaaien dan maak ik met de driehoekige schoffel een mooie zaaivoor. Vervolgens maak ik de zaaivoor nog wat extra vochtig, zaai de zaden, en dek de voor af. Voor een mooie rechte voor kan je eventueel langs een plantkoord zaaien.

Zijn de zaden gelegd dan prik ik een plantetiket precies in de lengte van de voor. Omdat de voor goed recht loopt kan ik later het onkruid gemakkelijk schoffelen. De zaaddiepte staat altijd op de verpakking aangegeven. Ook de kiemduur is aangegeven. Zo kiemt spinazie heel snel, maar wortelen heel langzaam.

Kant en klare plantjes van de kweker zet ik altijd eerst een minuut of 10 in het water zodat de kluit goed doorweekt is. Zelf tot plantjes uitgegroeide zaden ga ik heel voorzichtig 1 voor 1 uit elkaar halen. Vervolgens maak ik een plantgat met de pootstok, giet het gat vol met water, wacht even tot het bijna is weggetrokken, zet het plantje in het plantgat en druk het met wat aarde voorzichtig aan. 

Daarna nog even begieten. Zeker in het begin van de groeiperiode is het belangrijk om regelmatig water te geven en bij voorkeur opgewarmd water.