Stikstof

Stikstof is waarschijnlijk wel bij veel tuinders bekend. De groei van de groente wordt gestimuleerd door stikstof en vooral de groei van bladeren. Dus zeker sla, andijvie en koolplanten zijn grote liefhebbers van stikstof.

Heeft de grond te weinig stikstof dan groeit de plant dus minder goed en verkleuren de bladeren soms. Als het heel veel heeft geregend kan de stikstof ( vooral in zandgrond ) soms behoorlijk verminderd zijn.

Soms heb je in de zomer buien met wel 30 – 50 mm per keer en als je dan op zandgrond zit is wat bijmesten met stikstof een goed idee. Het is te koop bij de tuincentra.

Maar zoals met zoveel dingen: teveel is ook niet goed.

Krijgen planten teveel stikstof dan is dat te zien aan de enorme bladgroei. Dat gaat vaak ten koste van de vruchtzetting. Ook worden de planten gevoeliger voor ziekten.

Teveel stikstof is ook voor ons als mens niet goed. Als de planten teveel stikstof opnemen dan bestaat de kans dat het nitraatgehalte te hoog wordt. Met name sla en spinazie kunnen teveel nitraat bevatten. Dus gebruik geen overmaat aan mest en compost en eventueel aanvullende meststoffen. En eet niet de buitenste bladeren en nerven van sla.