Late aardappelen

Late aardappelen hebben een langere groeiperiode en kunnen gedurende de hele winter worden bewaard.

Surprise.
Dit is een heel bekende late aardappel. Volgens sommige tuinders is de Surprise meer geschikt voor de zandgrond dan de kleigrond. De kleur van de schil is geel. Deze aardappel is bloemig na het koken. Wel gevoelig voor Phytophthora.

Irene.
Dit is een aardappel met een koninklijke naam, die voor alle grondsoorten geschikt is. De kleur van de schil is rood, de aardappel is bloemig in de kook en heeft een zeer goede smaak. Wel gevoelig voor Phytophthora.

Eba.
Deze aardappel is niet altijd even bekend maar toch prima geschikt voor het verbouwen op zand- en kleigrond. De schilkleur is geel. De aardappel is redelijk vast in de kook en heeft ook met een prima smaak. Verder is deze soort wat beter bestand tegen Phytophthora.

Texla
Een aardappel, die zeer goed bestand is tegen Phytophthora, is de Texla. Alleen al om die reden wordt deze aardappel door veel tuinders gekozen. Je kunt uiteraard spuiten tegen de Phytophthora maar dat is nog geen garantie dat de aardappelen niet worden aangetast. Veel tuinders spuiten liever niet. De Texla doet het goed op alle grondsoorten en heeft een
rode schil. Deze aardappel geeft een goede opbrengst op zowel  klei- als zandgrond.