Andijvie is al een heel oude groente en afkomstig uit het Middellandse Zee gebied.
Andijvie bestaat uit twee hoofdsoorten: die met de gladde bladeren en met de gekrulde bladeren. Anders dan bij sla is er bij andijvie wel sprake van een vroege-en zomerteelt en een winterteelt. Andijvie is een groot deel van het jaar te kweken. Vaak ook in voorgekweekte vorm te krijgen in de tuincentra en uiteraard in zaadvorm.
Door de krop enige dagen voor het oogsten af te binden krijg je een hele mooie binnenkrop met gele bladeren. De gele bladeren smaken wat zachter en zijn wat malser. De gele bladeren van de andijvie zijn goed te gebruiken in salades. Andijvie kan ook als kookgroente worden gegeten. Wat heel populair is is de stampot andijvie.
De aardappelen worden dan gekookt en fijngestampt. De gewassen en fijngesneden ( niet te fijn ) andijvie wordt dan steeds in kleine hoeveelheden vermengd met de aardappelen. De andijvie is rauw!! en warmt geleidelijk op met het vermengen met de aardappelen.
Een ander groenterecept is stamppot andijvie uit de oven.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.