Sla

Sla is misschien wel de meest bekende en meest gegeten groente. Gemakkelijk, smakelijk en fris. Sla wordt het hele jaar aangeboden, is relatief goedkoop. Sla wordt met heel veel andere groenten in vele, lekkere recepten gecombineerd.

Er iseen aantal soorten sla. Hierna worden besproken kropsla, ijsbergsla, batavia.

Kropsla
Kropsla of botersla is de meest bekende en meest gekweekte slasoort. De krop is  zacht en de binnenbladeren zijn lichtgeel of licht-rood zoals bij de rode kropsla.

IJsbergsla
Dit soort is een hele bekende variant van de kropsla. De bladeren zijn iets knapperig en doorzichtig, dus alsof het bevroren is. De smaak is wat voller en pittiger dan bij de botersla.

De bladeren zijn lichtgroen maar er is ook een variant met groene en rode bladeren.

Batavia
Dit is de voorloper van de ijsbergsla en dus een heel oud soort. De smaak is meer neutraal.

Behalve de bekende groene botersla zijn er nog diverse andere slasoorten: de rozetsla, de pluksla, de snijsla etc.  Een rode slasoort die vaak gekweekt wordt is de lollo rosso.

Sla kunt u bijna het gehele jaar kweken. U kunt starten van het vroege voorjaar tot ver in het najaar. Een beetje vorst kan best.
Voor het gemak van de tuinder worden er diverse soorten sla bij de tuincentra aangeboden, met kluit, als zaad en soms als pillenzaad en zaadlint.

Ook in de winkel wordt sla tegenwoordig wel  compleet met kluit aangeboden. De sla blijft op die manier langer vers en fris.

In recepten met groenten wordt sla meestal gecombineerd met ui, tomaat, ei, komkommer en als één geheel gemengd met slasaus.