Spinazie

Voor de teelt onderscheiden we de scherpzaad en de rondzaadrassen.
Een ander onderscheid is de algemene spinazie en de Nieuw-Zeelandse spinazie .

De algemene spinazie
Bij de algemeen bekende spinaziesoorten maken we wel onderscheid in de scherpzaad en de rondzaadrassen. Scherpzaad wordt in het voorjaar gebruikt en rondzaad in de zomerperiode.

De Nieuw-Zeelandse spinazie
De Nieuw-Zeelandse spinazie heeft eigenlijk alleen de naam en de wijze van bereiden gemeen met spinazie, maar is verder een totaal anders groeiend gewas. De zaden worden vanaf april gezaaid, maar iedere keer 3 – 4 zaden. Het gewas kruipt over de grond. De bladeren kunnen worden geplukt en klaargemaakt als spinazie.

Spinazie wordt door veel tuinders gekweekt. Het is een makkelijke en zeker als het net vers van de tuin komt zeer smakelijk.

Oorspronkelijk afkomstig uit Azië is het al  lang in Europa bekend.

Spinazie uit de eigen tuin moet zeer uitgebreid worden gewassen en kan dan worden gekookt. Ook kan de spinazie worden gewokt. Dat gaat steeds in kleine porties. Het is een heel gemakkelijk groenterecept. De smaak verschilt eigenlijk niet van de gekookte variant. Na het koken heel goed laten uitlekken en met een beetje zout en een hardgekookt ei heerlijk genieten.