Boerenkool is een makkelijk bladgewas
dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt.
In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool.
Bij boerenkool kan onderscheid gemaakt worden in twee typen:
- struikboerenkool
- maai- of dwergboerenkool
Boerenkool is een zeer bekende groente en wordt vaak gebruikt in tv-reclames.
Boerenkool is zowel vers als in diepvriesvorm verkrijgbaar. Boerenkool uit eigen volkstuin of moestuin is evenwel onovertroffen van smaak.
Voor het bereiden is en eigenlijk maar één optimale methode, nl. met aardappelen vermengd en opgediend met rookworst.
Tip voor de bereiding: scheur de bladen van de stengel, was de bladeren en kook de kleiner gemaakte bladeren kort ( 8 min. ). Daarna 2 of 3 grote ballen van de boerenkool maken en goed fijn snijden. Met een broodmes gaat dat gemakkelijk.
Kook de boerenkool nu evenals de aardappelen, maar wel gescheiden. Zijn de aardappelen gaar, voeg de boerenkool dan toe en stamp alles fijn.