Erwt

De erwt kent verschillende verschijningen. Bijvoorbeeld als de bekende doperwt en de peul.

Dop geeft het verschil met de peul al aan. Waar je de peul in haar geheel eet, zal de erwt worden gedopt. Je eet dus alleen de erwt zelf.

De bekende erwt is groen van kleur en alhoewel het doppen veel werk is, is de beloning groot. Zeker de zelf gedopte en verse erwten zijn zeer smakelijk. Lang
wachten met eten is ook niet verstandig.

De peulen hebben een zoete smaak, maar die zoete smaak verdwijnt als je de erwten te lang bewaart.

Erwten worden vers aangeboden in de winkel, maar zijn het hele jaar verkrijgbaar in pot, blik of als diepvriesvariant.

Uiteraard is de smaak van verse erwten uit eigen volkstuin of moestuin duidelijk superieur.

Soms worden erwten aangeboden als “babyerwten” dus extra klein en nog smakelijker.

Babyerwten uit eigen tuin zijn niets anders dan vroeg geoogste erwten. Of dat zin heeft, is de vraag. Een voorname reden om babyerwten te kopen, is de zachte smaak. Volgroeide erwten uit eigen volkstuin of moestuin smaken van nature al beter dan de ingeblikte variant.

Erwten vinden hun weg in de combinatie met aardappelen en vlees, maar ook in soepen, salades en in de winter als onderdeel van de snert.