In het onderzoek naar de populairste groente van 2011 kwam deze nou niet bepaald hoog uit de bus.
Toch zie ik bij ons op de volkstuin en ook vele andere volkstuincomplexen dat heel veel tuinders een rabarberplant hun volkstuin hebben.
Ook in de meer particuliere moestuinen kunnen we de rabarber vaak aantreffen.
De rabarberplant staat vaak aan de rand van de volkstuin of moestuin.
Wat je niet ziet is het vrij omvangrijke wortelsysteem. Vooral bij oudere planten kan dat behoorlijke vormen aannemen. Wordt het te groot dan is het te overwegen om de houtige wortels in twee stukken te delen, het zogenaamde scheuren. Dat kan gedaan worden door het gehele wortelsysteem op te graven en met de spade in twee stukken te delen en deze vervolgens weer onder te graven.
Omdat de rabarber in het vroege voorjaar uitloopt, dient het scheuren in het najaar van het tuinseizoen te gebeuren. De plant kan zich dan weer voldoende zetten voor de winterperiode. Voeg dan ook wat oude mest of compost toe aan het plantgat.
In het voorjaar is de rabarber, met de bieslook, een van eerste groenteplanten die we, na een koude winterperiode, terugzien. Zeker de heel jonge rabarberstelen smaken meer dan goed.
Gedurende de zomerperiode wordt de rabarber zuurder. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de rabarber niet zo populair is.
Toch is de rabarber van eigen tuin vaak veel minder zuur dan de gewone winkelvariant. Dat komt omdat de rabarber die we in de winkel kopen, vaak al enige dagen geleden is geoogst. Hoe langer de rabarber “ligt”, des te zuurder de rabarber wordt.
Oogst je zelf en maak je de rabarber nog diezelfde dag klaar dan is de rabarber veel minder zuur.
Hetzelfde zie je, of beter proef je, heel duidelijk bij aardbeien. Op de tuin eet ik ze vaak zo van de plant en zij smaken dan heel zoet. Laat ik de aardbeien een dag staan, voordat ik ze eet, dan zijn zij al veel zuurder van smaak. Dus probeer eens de rabarber als groente van de eigen volkstuin of moestuin.