De tomaat komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en zijn destijds door de Spanjaarden meegenomen naar Europa.
Als vrucht heeft de tomaat zeer veel toepassingen: geschikt voor sauzen, soepen, maar ook voor tussendoortjes, salades en om zo uit het vuistje te eten en natuurlijk als bijvoorbeeld ketchup.
Er zijn ook vele soorten tomaten waaronder:
- de trostomaat
- de vleestomaat
- de pruimtomaat
- de kerstomaat
Niet al teveel tuinders kweken tomaten, alhoewel tomaten als kleine plantjes steeds meer worden aangeboden in de tuincentra.
Veel tuinders vinden tomaten bewerkelijk of zijn van mening dat de zomer heel goed moet zijn voor een goede oogst.
Toch is dat meerwerk zeker de moeite waard. Tomaten van eigen volkstuin of moestuin zijn bijzonder smakelijk en de extra verzorging vergeet je dan wel.
Zijn tomaten dan lastig te kweken?
Uit zaad:
Nou, dat valt eigenlijk heel erg mee. Je koopt de tomaat als klein plantje en zet die op een zonnige plaats in de tuin. Het plantgat van wat extra oude mest of compost voorzien en verder de plant heel goed vochtig houden. Groeit de plant eenmaal dan gaat de tomaat in de plantenoksels extra scheuten vormen. Dat zijn de zogenaamde dieven. Dieven kunnen uitgroeien en onttrekken dus water en voedingsstoffen aan de plant ( en de groei van tomaten ). Die dieven moeten worden verwijderd. Dus het meerwerk bestaat vooral uit het extra water geven en de dieven te verwijderen en dat 1 – 2 keer per week in het groeiseizoen.
Tijdens de groei zal de plant wel moeten worden ondersteund. De tomaten groeien in trossen en de stam en de zijtakken zullen dus ondersteund moeten worden. De top van de plant wordt meestal verwijderd nadat er 4 of 5 trossen zijn gevormd.
Als bladeren van de plant gaan krullen dan krijgt de plant te weinig water. Verder kan de plant worden aangetast door dezelfde schimmel bij de aardappelen, n.l. de Phytophthora. Dat kan met name optreden tijdens regenachtige en warme zomerdagen. De tomaten kleuren dan zwartbruin. Remedie: preventief spuiten met een antischimmelmiddel.
Dieven van de plant: